Fietsen en wandelen in Drenthe

Fietsen in Drenthe

Camping Midden Drenthe is een ideale uitvalsbasis voor mooie fietstochten in de omgeving. Camping Midden Drenthe is gelegen bij fietsknooppunt 52 en vanaf hier kun je lange en/of korte fietstochten maken. Vanaf de camping kun je zo aansluiten op het fietsknoopnetwerk in de omgeving.

Wij hebben een aantal mooie routes voor je uitgestippeld:

 • De Drentse bosroute
  De DrentseBos route is een hele mooie fietsroute die start vanaf de camping.  Deze fietsroute brengt u door bos en beekdal en voert o.a. langs herinneringscentrum kamp Westerbork en de Radiosterrenwacht.
 • Orvelter fietsroute
  De Orvelter fietsroute is een fietstocht van 41.5 kilometer en leid je door de afwisselende hoogtepunten die het mooie Drenthe hebben gevormd. De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan mooie landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders.
 • Fietsroute door Drenthe haar dorpen
  Deze fietsroute is 33 kilometer. Je start bij deze fietsroute in het Drentse dorp Westerbork bij knooppunt 90.
 • Fietsroute bij Zwiggelte
  Deze fietsroute is 49 kilometer. Je start bij deze fietsroute in Westerbork bij knooppunt 90. Wanneer je eenmaal aan het fietsen bent kom je in het Drentse dorp Zwiggelte.
 • Fietsroute door de natuur bij Mantinge
  Deze fietsroute is 72.5 kilometer. Je start bij deze fietsroute in Hooghalen bij knooppunt 15. Fiets door de prachtige natuurgebieden van Drenthe.
 • Fietsroute groeten uit Grolloo
  Deze fietsroute is maar liefst 74 kilometer. Deze fietstocht is voor de echte fiets lief hebber.
 • Fietsroute door Sleenerzand, Orvelte en Witteveen
  Deze fietstocht is 36 kilometer. Deze fietsroute start bij de knooppunt parkeerplaats schapendrift. Wanneer je eenmaal aan het fietsen bent zie je Drenthe met veel natuur, uitgestrekte bossen en heidevelden.
 • Fietsroute Halkenveen Amen, Elp en Grollo
  Een fietstocht van ongeveer 33 km die start vanuit onze camping. Knooppunt 52.Een fietstocht door de heide en langs de oude dorpjes. Je komt langs de molen in Grolloo, je fiets door de bossen en ontdekt de prachtige heide.
 • Fietsroute de bossen van Orvelte
  Maak op de fiets kennis met de interessante omgeving van Orvelte. Een groot deel van de route fiets je over prachtige fietspaden door het bos. Eens lag hier het beruchte Ellertsveld. De route is 35 KM. Vanaf de camping is deze 10 KM langer.

Mountainbiken

We hebben ook een aantal mountainbike (MTB) routes voor je uitgestippeld die je kan fietsen vanuit de camping.
Bekijk ze hier.

Wandelen

Camping Midden Drenthe is een ideale uitvalsbasis voor mooie wandeltochten.
Gemeente Midden Drenthe heeft een groot wandelnetwerk aangelegd met knooppunten. Vanaf de camping kun je direct beginnen met de wandelingen. Deze knooppuntenkaart is te koop bij de receptie. De camping is gelegen bij knooppunt 84. Vanuit dit punt kun je starten met mooie wandeltochten. Bekijk hier alle knooppunten online.
Daarnaast hebben wij een aantal mooie wandelingen voor je uitgezocht in de buurt;

 • Veenpluiswandeling

De Veenpluiswandeling is een wandeling van 7 km die start op de parkeerplaats bij de zandspeelplaats bij Grolloo. De wandeling brengt je langs vennen in het Hart van Drenthe. Plekken van verstilde schoonheid, waar ‘s zomers libellen vliegen. In de winter weerspiegelt het water de mooie bomen.

 • Wolvenspoor in Elp

Het Wolvenspoor is een route van 5 kilometer dwars door het Hart van Drenthe. Een avontuurlijk pad door donkere bossen, over heidevelden en houten bruggen over vennen en beekdalen. Je loopt de route in ongeveer een uur. Het Wolvenspoor is geschikt voor iedereen die goed ter been is. Het startpunt is bij de kruising Olle Hullenweg en Zwatte in Schoonloo.

 • Belevingspad in Hoogersmilde

Breng een bezoek aan het belevingspad in Hoogersmilde. Genieten van de natuur, eten en drinken mee en gaan:) Geef de kids een fototoestel om op zoek te gaan naar de dierensporen en de sporen vast te leggen. Spelen met water, lopen over stapstenen en dieren spotten vanaf de uitkijkhut.

 • Blotevoetenpad

Het blotevoetenpad is een wandeling door het Drents Friese Wold. Het pad is ongeveer 2 km lang en er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Dit betekent dat het soms glibberig kan zijn en dat deze route niet geschikt is met kinderwagens of voor mensen die slecht ter been zijn. Ook is het meenemen van een hond op deze route niet toegestaan.
Lopen op blote voeten is niet alleen erg leuk, het is ook nog eens erg gezond! Je voeten hebben wel 27.000 zenuwuiteinden, die worden gestimuleerd tijdens het wandelen. Het bevordert de bloedsomloop, is goed voor je hart, zorgt voor een betere houding en traint de spieren.

 • Wandelroute Melkwegpad-Bospad

Deze wandelroute gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Kamp Westerbork was een voorportaal van de vernietigingskampen van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Nu vind je er, naast de restanten van het kamp zelf, een Herinneringscentrum en de Radiosterrenwacht. Naast het kampterrein staan 14 losse parabolische antennes in het bos. Samen vormen ze De Westerbork Synthese Radio Telescoop ( WSRT). Via het Melkwegpad, met uitleg over planeten, wandel je naar het kampterrein en de radiotelescopen. En terug kun je dan via het Bospad en langs het prachtige Hingsteveen.

 • Wandelroute Hijkerveld

Deze route is 7 kilometer lang. Een extra rondje van 4,7 km is mogelijk. De start is aan de Leemdijk. De route is gemarkeerd door paaltjes met paarse koppen.
Het begin is op de kleine parkeerplaats aan de Leemdijk. Naar de schaapskooi en daar rechtsaf het fietspad volgen. Links aanhouden voorbij de grafheuvels. Opnieuw links. Bij het fietspad rechtdoor. Linksaf een onverhard voetpad over de heide. Tweemaal linksaf tot het voetpad uitkomt op het verharde fietspad. Rechtdoor naar de schaapskooi. Rechtsaf terug naar de parkeerplaats.