Mountainbike routes

Mountainbike routes in Drenthe

In een provincie waar je door zo’n mooi en afwisselend landschap kunt fietsen en wandelen, liggen natuurlijk ook de mooiste routes voor je klaar. Lange fietsroutes langs oeroude cultuur, wandelingen waarbij je urenlang niemand tegenkomt. Of een mountainbikerit over brede paden en uitdagende singletracks. Welke afstand je ook wilt lopen en wat je onderweg ook wilt tegenkomen, we hebben een paar mooie routes voor je opgezocht.

  • MTB Route  richting de VAM Berg

Om fris op de VAM-berg aan te komen en op de terugweg lekker te kunnen herstellen van je inspanningen op VAM-berg is deze route maar 55km lang en die bestaat uit snelle paden. De 55 kilometer is exclusief de MTB routes die je zelf op de VAM-berg uitkiest.  De MTB routes op de VAM-berg bevatten ook enkele ‘rock gardens’. De bezienswaardigheden op natuur of cultureel gebied waar de Zuid route langs loopt zijn:

  • Startpunt is de Brink in Dwingeloo
  • Terhorsterzand
  • VAM berg
  • Nationaal Park Dwingelderveld
  • Radio Satteliet
  • Eindpunt is de Brink in Dwingeloo

Vanuit de camping kun je het beste starten bij de Radio Satteliet. Deze is op 2 km fietsafstand.

Appelscha 

In het Drents Friesche woud bij Appelscha kun je ontzettend goed mountainbiken.
Startpunt: Parkeerplaats Het Groote Veen (Bosweg) in Appelscha
ca. 20 min rijden met de auto vanaf onze  camping

De mountainbike route gaat afwisselend over wat bredere paden.
De omgeving waarin je rijdt is zeer afwisselend. De route voert langs een groot heideveld en diverse poelen. Ook fiets je over een grote vlakte waar je een weids uitzicht hebt, ook in dit gedeelte zijn weer leuke singletracks opgenomen. Na weer een stuk door het bos te hebben gefietst kom je langs het Aekingerzand. In het Drenst-Friese Wold loopt ook nog een heuse schaapskudde en grazen er koeien. Dus let hier wel op dat je niet over een koe of een schaap rijdt! Het laatste deel van de route gaat weer door het bos met afwisselend wat bredere paden en leuke bochtige singletracks.
Op zich is de route niet zwaar. Rijd je hem in combinatie met de rode route van Appelscha en/of de groene route Diever/Hoogersmilde dan kun je spreken van een behoorlijk intensieve en afwisselende route.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de 4 kilometer lange rode route (Appelscha-Bosberg) en de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde.

Orvelter route | 41.5 km

De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Museumdorp Orvelte mag je natuurlijk niet missen tijdens deze fietstocht; de Orvelter route. Het is namelijk één van de gezelligste dorpjes van Nederland. Beoordeel het zelf maar!

Deze fietstocht van 41,5 kilometer leid je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd.

De verkorte fietsroute wordt aangegeven door de stippellijn.