Hunebedden in Drenthe

Maak kennis met de oudste geschiedenis van Drenthe; de Hunebedbouwers.
In Drenthe vind je binnen een straal van 30 km 53 prehistorische grafkelders. De stenen kunnen soms meer dan 20 ton wegen.

Vanuit Camping Midden Drenthe hebben we de leukste en dichtstbijzijnde voor je op een rij gezet.. Dwars over de Hondsrug loopt de “hunebed highway”. Deze weg voert langs de vele hunebedden die hier liggen.

  • Borger

Dit hunebed is een van de pronkstukken van Drenthe. In Borger is ook het hunebedcentrum. Deze Hunnebed is de grootste van Nederland met een lengte van 22,5 meter. Het is echt een aanrader om dit centrum te bezoeken. Je kan hier met de kids interactieve spellen doen en hele oude voorwerpen bezichtigen. Het adres van het Hunebedcentrum is Bronnegerstraat 12 en van daaruit loop je zo naar het grootste hunebed van Nederland. Je kan dit trouwens prima fietsen vanaf de camping!

  • Exloo

Aan een kruispunt van bospaden staat hunebed 30. Een heel oud hunebed in de bossen van exloo. Exloo is vanaf Camping Midden Drenthe ongeveer 25 min rijden.

  • Rolde

de 2 bekendste hunebedden staan in Rolde. Deze staan achter de middeleeuwse kerk. Rolde ligt op 15 km fietsafstand. Langs een mooie fietstocht door de bossen kom je uit in het gezellige Rolde. De hunebedden liggen in de bebouwde kom. Achter het kerkhof is een parkeerterrein te vinden en van daaruit kunt u het hunebedterrein betreden.

  • Schoonoord

Op ongeveer 14 km vanaf de camping ligt Schoonoord. Dit hunebed wordt de ‘Papeloze Kerk’ genoemd.  Het hunebed is voor de helft bedekt met een zandheuvel zoals hij ooit oorspronkelijk gebouwd zou zijn. Het hunebed laat goed zien hoe vroeger de poort eruit zou hebben gezien. Je kunt ook bij dit hunebed werkelijk in de grafkelder zitten, wat het ook onder andere de moeite waard om een kijkje te nemen bij dit hunebed.  Het hunebed ligt aan de Slenerweg. Als je vanaf Schoonoord naar Sleen rijdt kun je je auto parkeren bij de eetgelegenheid. Vanaf daar loop je het bos is en zie je het hunebed vanzelf liggen. Aanrader!

Dit zijn er natuurlijk maar een paar. Wil je ze allemaal bezoeken of weten waar ze liggen?

Kijk dan hier!

Wil je meer weten of de hunebedden? Lees het hier!